Een huisstijlgids is een geweldige tool voor ieder bedrijf! Het is eigenlijk een soort handleiding waarin alle regels en richtlijnen rondom de huisstijl van het bedrijf staan beschreven. Denk aan de kernwaarden van het bedrijf, de toon van de teksten en de visuele richtlijnen voor bijvoorbeeld kleuren, lettertypes en fotografie. Het gebruik van een huisstijlgids zorgt voor een uniforme en herkenbare stijl die echt past bij het bedrijf. Zo vergroot je de herkenbaarheid van je bedrijf enorm!
Je kunt zelf bepalen hoeveel pagina’s de huisstijlgids heeft en wat erin moet staan. Maar over het algemeen vind je vaak dezelfde thema’s terug in een huisstijlgids. Benieuwd welke thema’s dat zijn? Lees dan snel verder!
Het logo van je bedrijf is ontzettend belangrijk! Het is namelijk hét beeld- of woordmerk dat jouw bedrijf representeert en waar mensen het eerst aan denken wanneer ze jouw merk voorbij zien komen. Het is als het ware het visitekaartje van jouw onderneming. In de huisstijlgids kun je beschrijven wat de betekenis achter het logo is en hoe je deze het beste kunt gebruiken. Denk hierbij aan verschillende achtergrondkleuren waarop het logo het beste tot zijn recht komt. Ook kun je kijken naar welk deel van het logo het meest geschikt is voor social media of de browserbalk.
Het kleurenpalet van je bedrijf is ontzettend belangrijk om herkenbaarheid te creëren. Door altijd dezelfde kleuren te gebruiken, zorg je ervoor dat jouw bedrijf altijd dezelfde uitstraling heeft en dat mensen meteen weten dat het om jouw bedrijf gaat. Een kleur heeft een unieke code, die zowel voor digitaal als print gebruik verschillend kan zijn. Als je fysieke producten gaat maken, zoals vlaggen, heb je ook nog eens speciale pantonekleuren nodig. Naast de primaire kleuren, is het belangrijk om ook de secundaire kleuren, steunkleuren en grijswaarden vast te leggen in je huisstijlgids. En om ervoor te zorgen dat het kleurgebruik niet chaotisch wordt, beschrijf je in de huisstijlgids de functies van de kleuren. Zo leg je bijvoorbeeld vast welke kleur je gebruikt voor buttons en welke kleur je gebruikt voor teksten op flyers. Op deze manier creëer je een mooi en consistent kleurenpalet voor jouw bedrijf!
TypografieNaast het kiezen van de juiste kleuren is het ook belangrijk om te denken aan de lettertypes die je gebruikt. Zo zijn er lettertypes die je perfect kunt gebruiken voor titels en lettertypes die je beter kunt gebruiken voor langere stukken tekst. In je huisstijlhandboek leg je afspraken vast over de grootte van het lettertype, de dikte en of je bepaalde woorden onderstreept of cursief maakt om woorden te benadrukken. Ook handig om te weten is dat als je Google Fonts gebruikt, je de URL kunt toevoegen waar je het lettertype kunt downloaden. En als het Google Font niet beschikbaar is, is het handig om een ander font te kiezen waar je op terug kunt vallen. Zo zorg je ervoor dat je altijd het perfecte lettertype hebt voor jouw bedrijf.
Bij het ontwikkelen van jouw huisstijl is het gebruikelijk om te werken met een bepaalde stijl qua fotografie, iconen en illustraties. Zo zorg je voor een consistente uitstraling die past bij jouw bedrijf. In de huisstijlgids leg je vast welke richtlijnen de foto's moeten volgen. Gebruik je echte foto's of juist stockbeelden? En welke omgeving past het beste bij jouw bedrijf? Ook is het handig om af te spreken welke uitsnede de foto's moeten hebben. Bij iconen kun je denken aan het gebruik van diverse iconen om bijvoorbeeld je werkwijze met beeld te veruidelijken. Zo zorg je voor een herkenbare en samenhangende uitstraling voor jouw bedrijf.
ElementenNaast kleuren, logo's en lettertypes bevat een huisstijl ook stijlelementen. Dit zijn vormen die afgeleid zijn van het logo of andere vormen die zo herkenbaar zijn voor het merk dat ze als stijlelement worden ingezet in de huisstijl.
Heb je hulp nodig bij het maken van een huisstijlgids? Dan kan nooms daarbij helpen. Stuur me een berichtje om de mogelijkheden te bespreken.
Ik help je graag met vraagstukken wat betreft jouw visuele identiteit. Nog niet zeker over wat jouw bedrijf hiervoor nodig heeft? Geen zorgen, ik help je graag met een vrijblijvend kennismakingsgesprek!